DAPP a stabilit cotele pentru vanatoare: 100 de ciocarlii si 50 de prepelite pe zi, in 2014 – 2015

1969993873_1362459536Potrivit cotelor stabilite printr-un proiect de Ordin al ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, un vânător nu va putea împuşca peste 100 de exemplare de ciocârlie şi mai mult de 50 de exemplare de prepeliţă pe zi, în sezonul 2014-2015.

„Fiecare vânător înscris în autorizaţia de vânătoare poate recolta într-o zi un număr maxim de 100 exemplare din specia ciocârlie (Alauda arvensis) şi un număr maxim de 50 exemplare din specia prepeliţă (Coturnix coturnix)”, arată proiectul de act normativ, care stabileşte cotele de recoltă pentru speciile de faună de interes cinegetic, la care vânarea este permisă în sezonul de vânătoare 15 mai 2014 – 14 mai 2015.

Potrivit ordinului, pentru protecţia stocului de reproducători şi a femelelor gestante, cotele de recoltă aprobate la specia iepure-de-câmp (Lepus europaeus) se vor realiza până în 15 ianuarie 2015. Se precizează că măsura este necesară deoarece iernile calde din ultimii ani au determinat începerea reproducerii la iepure-de-câmp mai timpuriu, astfel că spre sfârşitul perioadei de vânătoare femelele sunt gestante în faze avansate, situaţie care le îngreunează deplasarea atunci când sunt hăituite, ducând la capturarea lesne a acestora.

Totodată, având în vedere că specia iepure-de-câmp a devenit vulnerabilă din cauza, în principal, a braconajului cu câini ogari, a dăunătorilor naturali, agriculturii intensive şi a chimizării necontrolate privind combaterea dăunătorilor agricoli se impune şi reducerea cotelor de recoltă pentru următorul sezon de vânătoare.

 

 

Sursa: www.stiriagricole.ro

This entry was posted in Vanatoare and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *