Diferente intre motocultor si motosapa

Un bun gradinar sau agricultor stie cu siguranta cat este de important ca pamantul in care planteaza sa fie bine lucrat pentru a beneficia de o productie cat mai bogata. Pana nu demult, pentru acest lucru se folosea un animal de tractiune sau chiar o cazma folosind forta fizica, in functie de suprafata ce trebuia lucrata.
Dar in zilele noastre, odata cu avansarea tehnologiei au aparut utilaje agricole care faciliteaza munca in mod considerabil. Unul dintre cele mai importante este motocultorul. Pot sa va spun ca acesta pot fi foarte folositor indiferent ca aveti o bucatica de gradina sau o parcela mai mare de teren. Ce imi place mie cel mai mult este usurinta si viteza cu care pot pregati un teren pentru cultivare.
Am observat totusi ca multi oameni confunda si nu stiu care este diferenta dintre un motocultor si o motosapa. Sunt utilaje diferite, cu care puteti face anumite activitati in gospodarie.

Motocultorul este un utilaj profesional ce poate fi folosit pentru prelucrarea terenului, si caruia i se pot atasa anumite accesorii cum ar fi: diferite pluguri, prasitoare, grebla, perie, tocator de vegetatie, remorca, lama pentru zapada, si multe altele.
Motosapa se poate folosi doar pentru maruntirea si afanarea pamantului. Este utila atunci cand nu aveti o suprafata mare de teren.

Pentru a face o diferenta si mai clara intre aceste doua utilaje, vom dezbate cateva aspecte prezentate pe http://www.cultivi.ro care ar putea sa va ajute in alegerea unui motocultor sau a unei motosape

1. Suprafata operabila
Motosapa este o masina cu transmisie care se foloseste cu precadere pe suprafetele mici de terenuri, avand o aplicabilitate mare in agricultura noastra in diferite livezi, solarii, gradini sau sere cu dimensiuni ce nu depasesc 5000m.
Motocultorul in schimb este o masina ce se bazeaza pe o constructie ceva mai avansata, ce are la baza un lant, o cutie de viteze si un ansamblu melcat, conceput special pentru suprafetele mari de teren.
Atunci cand vine vorba de achizitionarea unui motocultor, producatorii ne pun la dispozitie sa alegem chiar intre 3 tipuri diferite, pentru a-si gasi aplicabilitatea in diferite terenuri de diferite dimensiuni.
Daca dorim rapiditate si sa operam pe suprafete intre 1000 si 5000 m atunci un motocultor hobby este de departe solutia.
Daca avem suprafete intre 5000 m si 10 000 m atunci un motocultor semi-profesionist poate fi solutia ideala.
Insa daca avem suprafete intinse de teren ce presupune o atentie sporita asupra solului motocultoarele profesioniste pot acoperi o dimensiune chiar si de 20 000 mp.

2. Vitezele de lucru
Motosapele avand o constructie ceva mai simplista au in dotare doar o viteza inainte si una inapoi, iar la unele modele doar o viteza, lucru care necesita chiar si doua treceri pentru a lucra pamantul.
Motocultoarele, fiind niste masini cu o constructie ceva mai elaborata dispun de cel putin 3 viteze (2 inainte si una inapoi), fapt care ar conduce la lucrarea pamantului eficient chiar si la o simpla trecere.

3. Modul de intrebuintare
Motosapele sunt masini care in agricultura se ocupa de treaba mai putin solicitanta, de a marunti pamantul si in unele cazuri de a-l ara. Ele nu pot fi intrebuintate decat la soluri usoare sau semi-usoare, fratele lor de categorie mai mare avand rolul operatiunilor mai complexe.
Motocultorul este masina care ia asupra ei tot greul cand vine vorba de suprafete dificil de lucrat, avand in dotare accesorii complexe ce pot opera chiar si cele mai dificile tipuri de soluri cum ar fi cele argiloase sau nisipoase, ba mai mult decat atat, opereaza cu succes chiar si terenuri umede sau cu o structura aparte in conditii extreme.

4. Latimea si adancimea in lucru
Sunt aspecte care conteaza foarte mult atunci cand vine vorba de procesul de bilonare sau insamantare, iar o motosapa se deosebeste fata de un motocultor cu desavarsire.
Motosapa, fiind conceputa pentru suprafete mici de lucru, poate ajunge la o latime de lucru de doar 50 cm. In ultima vreme insa producatorii au tinut sa dezvolte modele care sa ajunga la o latime de sapare de pana la 60 sau 100 cm.
Adancimea de lucru atinsa de o motosapa poate ajunge si ea la cifre decente, pana la 10 sau 20 cm, ceea ce este suficient in cazul diverselor culturi de vita de vie sau livezi.
Motocultoarele in schimb aduc totul la superlativ si propun dimensiuni de lucru ceva mai ridicate, speciale pentru culturi extinse.
Astfel, motocultoarele hobby pot ajunge la dimensiuni de exploatare de pana la 80-90 cm, cele semiprofesionale la o latime de lucru de pana la 100 cm, iar cele profesioniste ajung chiar si pana la 140cm!
Nici adancimile de lucru nu trebuie neglijate, ca in fond ele fac diferenta asupra nivelului de acoperire al terenului, astfel ca motocultorul are grija sa nu ne dezamageasca nici in acest caz.
Astfel, ca la modelele de motocultor hobby, frezele ajung in pamant la o adancime de pana la 20 cm, cele semiprofesionale pana la 22 cm, in timp ce modelele profesionale ajung chiar si la 25 cm, ideale pentru o administrare adecvata a unor suprafete de teren de 10 000 mp sau mai mult.

5. Accesorii atasabile
Motosapa fiind conceputa pentru suprafete restranse de teren, nu beneficiaza de suport atasabil cu privire la accesorii ce au in vedere diferitele procese agricole si/sau intretinerea solului.
Pe cand un motocultor, avand o anvergura mai mare si dotari profesioniste, are o tija speciala care permite atasarea diferitelor accesorii pentru intrebuintari agricole, cateva dintre acestea fiind: bara de cosire, plugul, tocatorul, peria rotativa, remorca, semanatoarea sau sapa.
De asemenea, in cadrul unui motocultor folosirea plugului pentru bilonat aduce serioase avantaje, mai ales daca este folosit in treapta a doua de viteza, astfel fiind posibila reducerea consumului de combustibil.

This entry was posted in Masini si unelte, Utilaje and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *