Indepartarea buchetelor in surplus la mar

pomiRarirea de alternanta sau indepartarea buchetelor in surplus de flori la mar este o lucrare care se executa in luna aprilie in livezi.

Reglarea fructificarii se executa prin metode manuale sau prin metode mecanice folosind utilajele de rarire. Metodele mecanice se aplica pe suprafete extinse, in marile ferme pomicole.image 532706102111133079618

Pentru aceasta operatie e necesar sa avem plantatii de pomi cu foliaj ingust de frunze, cu ramificatii de fructificare scurte si elemente verticale putine.

Reglarea manuala a fructificarii se executa prin indepartarea buchetelor (smocurilor) in surplus in doua moduri. In primul caz se taie manual smocurile in asa fel incat jumate din lastari sa fie fara flori, iar buchetele de flori situate in partea inferioara a pomilor sa fie indeparte complet. In al doilea caz se indeparteaza smocurile de flori pe jumatate de pom in anul unul si pe cealalta jumatate de pom in anul urmator. Pentru a indeparta manual buchetele in surplus avem nevoie de multa forta de munca manuala pe termen scurt, dar consumul de munca este justificabil pentru soiurile speciale.

Sursa: www.gazetadeagricultura.info

This entry was posted in Culturi vegetale, Pomicultura and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *