Lucerna si Trifoi: Conditii favorabile atacului unui complex de daunatori periculosi

lucernaPentru a veni in sprijinul producatorilor de plante furajere (lucerna, trifoi), atentionam ca s-a depistat atacul produs deCuscuta spp. (tortel) sub forma de vetre, care netratate, se pot intinde pe toata suprafata, compromitand intreaga recolta de masa verde sau seminte. Deasemenea conditiile climatice din ultima perioada, au creat, conditii deosebit de favorabile atacului unui complex de daunatori periculosi, specifici lucernei, cum ar fi de exemplu gargarita frunzelor de lucerna (Hypera variabilis) si gandacul rosu al lucernei (Phytodecta fornicata).
Cuscutele sunt buruieni holoparazite, foarte periculoase, care isi desfasoara ciclul vegetativ parazitand plantele leguminoase perene sau spontane, plante leguminoase anuale, plante medicinale, decorative, unele plante lemnoase, etc. Din cele peste 100 specii de Cuscuta cunoscute pana in prezent pe glob, 13 specii au fost identificate si in tara noastra.

Pentru combaterea cuscutelor se folosesc metode chimice si metode agrotehnice, de igiena fitosanitara.

Metoda chimica:

Metoda chimica trebuie sa inceapa imediat ce cuscutele isi fac aparitia in cazul leguminoasele perene, in anul insamantarii. Tratamentele chimice se executa:

  • inainte de recoltare in anul insamantarii – lucerna anul I;
  • imediat dupa recoltare (la 1-3 zile dupa prima coasa), cand plantele lastaresc din nou, iar vetrele de cuscuta sunt evidente, astfel incat noii lastari de lucerna sa nu protejeze o parte din filamentele de cuscuta (pentru lucernierele din anii urmatorii: III-IV).

Recomandam utilizarea unuia din urmatoarele produse de uz fitosanitar (erbicide):

  • ROUNDUP – 0,75 l/ha (s.a. – glifosat din sare de izopropilamina 360g/l). Erbicid total, se aplica la 1-3 zile dupa prima coasa.
  • KERB 50 W – 4-5 kg/ha (s.a. – propizamid 50%)

Tratamentele se pot executa si in vetre astfel incat suprafata erbicidata sa fie mai mare decat cea a vetrelor (cu 1-2 m. mai mult decat raza vetrei de cuscuta erbicidata).

Metode agrotehnice si igiena fitosanitara:

  • utilizarea la insamantare numai a semintelor descuscutate, verificate si certificate de unitatile specializate;
  • rotatia culturilor – leguminoasele perene trebuie sa urmeze cerealelor paioase sau prasitoare, iar dupa culturi in care au existat vetre de cuscuta, timp de cel putin 5 ani, se vor cultiva numai plante care nu sunt gazde pentru cuscute;
  • destelenirea culturilor infestate cu cuscute prin araturi adanci de peste 28 cm.;
  • evitarea fertilizarii terenurilor cu gunoi de grajd nefermentat, infestat cu seminte de cuscuta (care in magazii si in camp isi pastreaza germinatia timp de 9-10 ani;
  • cosirea vetrelor de cuscuta sub covorul matasos de filamente, strangerea cu grija si eliberarea materialului adunat din vetre;
  • arderea vetrelor cu cuscuta cand acestea sunt putine si mici ca suprafata. Leguminoasele perene din cultura pornesc apoi in vegetatie din colet;
  • acoperirea vetrelor de cuscuta cu un strat de 15-20cm cu paie si pamant opreste extinderea cuscutelor in cultura.

Tratamentele fitosanitare se vor executa la timpul optim respectandu-se dozele sau concentratiile din instructiunile de folosire. La efectuarea tratamentelor cu P.P.P. se vor respecta cu strictete normele de protectia muncii, de protectie a mediului, de protectie a albinelor (Conf.Leg.383/2013).

 

Ing.Caltun Florin
Oficiul Fitosanitar Vrancea

 
Deasemenea conditiile climatice din ultima perioada, au creat, conditii deosebit de favorabile atacului unui complex de daunatori periculosi, specifici lucernei, cum ar fi de exemplu: gargarita frunzelor de lucernaHypera variabilis sigandacul rosu al lucerneiPhytodecta fornicata. Ca urmare, recomandam efectuarea unui tratament cu unul din produsele omologate:

  • FASTAC 10 EC – 0,15 l/ha
  • KARATE ZEON – 0,15 l/ha

Recomandari:

  • Se va respecta cu strictete intervalul de timp (pauza) dintre executarea tratamentului si executarea primei coase;
  • Tratamentele se vor executa in zile calme, fara vant, pentru a reduce la minim riscul derivei solutiei de stropit spre unele specii pomicole care sunt inflorite si se afla in apropierea culturii, deoarece produsele insecticide mentionate sunt toxice pentru polenizatori!;
  • Respectati regulile de manipulare si administrare a produselor de protectie a plantelor;
  • Recuperati ambalajele goale, protejati, conform Legii 383/2013, familiile de albine, precum si mediul!

 

Autoritatea Nationala Fitosanitara
Oficiul Fitosanitar Judetean Braila

Sursa: www.gazetadeagricultura.info

 

This entry was posted in Culturi vegetale, Insecticide si pesticide, Plante furajere and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *