Lucrari viticole in martie

vitei-de-vieCalendarul principalelor lucrari viticole si vinicole in luna martie:

Daca timpul permite se face dezgropatul timpuriu. Tot la inceputul lunii se revizuiesc spalierii, aracii, si se procura altii noi pentru inlocuirea celor lipsa. Se controleaza starea de vegetatie a mugurilor vitei de vie. Se incepe taierea de rodire si copcitul vitei. Se executa lucrarile de cercuit, de legat a coardelor taiate si completarea golurilor.

Se face plinul vaselor iar la vin noul se face pritocul II. Se valorifica strugurii care au fost retinuti pentru pastrare.

Se aplica ingrasaminte organice si chimice de baza. Se asigura mranita necesara pentru plantatul vitei care are loc in luna aprilie. Se executa aratura sau sapa mare.

BUTUCVIE1

Taierea de rodire consta in a rezerva pe fiecare butuc, un numar de coarde de rod, de lungime normala de 10-15 ochi si un numar egal de cepi de inlocuire care sa-i asigure butucului o productie normala si de calitate. Coardele de rod sunt cele de un an, care au crescut pe lemn de doi ani. Cepi sunt coarde de un an taiate la 2-3 ochi, care vor asigura rodul in anul urmator. Asociatia dintre o coarda de rod si un cep se numeste veriga de rod.

Sursa: www.gazetadeagricultura.info

This entry was posted in Culturi vegetale, Viticultura and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *