Prepararea prepelitelor

Prepelita se prepara proaspete sau se pun la macerat pentru doua-trei ore in marinata (bait). Marinata are drept scop fie inlaturarea mirosului specific, fie innobilarea cu un gust placut si aromat.

In toata perioada in care sta complet scufundata in bait, carnea trebuie intoarsa de trei-patru ori pe zi si tinuta la rece (fara sa inghete). Se va scoate din bait numai inainte de preparare, altfel carnea se innegreste si se usuca pe deasupra.

Pregatirea incepe cu zmulgerea penelor fara a fi oparite. Prepelitele nu se oparesc inainte de a fi curatate de pene pentru a nu se pierde gustul caracteristic al carnii. Penele se smulg pe rand, una cate una, incepand cu penele mari in directia in care au crescut , rasucindu-le usor intre degete pentru a nu se rupe pielea. Puful marunt, aderent, se indeparteaza prin parlire la flacara (de preferat, flacara de spirt). Se trec apoi foarte repede printr-o flacara, dupa care li se scot maruntaiele si plamanii, oprindu-se numai ficatul.

De mentionat ca smulgerea penelor se executa numai in momentul cand carnea se pune la marinat sau cand se prepara mancarea dorita: astfel, carnea se usuca si se innegreste.

Fiind slaba carnea de prepelita se impaneaza de obicei cu slanina proaspata sau afumatura sau cu osanza. Inainte de a impana carnea, bucatelele de slanina se dau prin piper si ienibahar macinate. Condimentele se folosesc in cantitati mici pentru a nu masca aroma specifica si placuta. Friptura este mai gustoasa daca se prepara inabusita la capac.
In afara de impanare cu slanina, unele pasari se invelesc in felii subtiri de slanina, astfel, carnea nu se va usca la preparare. Pentru a conferi un gust fin, prepelitele se pot infasura in frunze de vita de vie si apoi in fasii de slanina.

Dupa ce au fast curatate, parlite, marinate, zvantate, pasarile pentru fript se uda bine pe dinauntru si pe dinafara cu coniac sau cu rom. Cel mai frecvent pasarile se prepara ca friptura la cuptor sau inabusite, de preferinta in unt.
Pentru friptura la cuptor, aceasta trebuie sa fie bine incins pentru ca vanatul sa se rumeneasca repede, astfel sucurile se scurg din carne.
Se prepara cate doua prepelite de persoana.

This entry was posted in Retete culinare. Bookmark the permalink.

Comments are closed.