Prognoza meteo pentru fermieri

descărcareCea de-a doua săptămână a lunii martie va oferi un cadru perfect pentru demararea lucrărilor agricole de toamnă. Conform prognozei publicate de către Administrația Națională de Meteorologie, va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a țării. Se întrevăd precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), fiind însoţite de intensificări ale vântului localcu aspect de viscol, îndeosebi la începutul perioadei în sudul şi sud-estul ţării.

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate zonele de cultură ale ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3…8°C la nivelul întregii țări, limite apropiate de mediile multianuale.

Temperatura minimă a aerului se va situa între -8…4°C pe aproape întreg teritoriul agricol, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, unde izolat vor fi condiţii de producere a îngheţului la sol.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 1…13°C, în toate zonele de cultură.

fertilizarea graului in martie

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă se vor desfăşura uşor mai lent în aproape toată țara. În depresiunile din Transilvania şi Moldova, pe fondul temperaturilor mai scăzute din aer şi sol, plantele se vor afla în continuare în stadiul de repaus biologic.

Funcţie de data semănatului, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor înregistra fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%).

Rapiţa semănată în perioada optimă se va afla în faza de înfrunzire (6-10 frunze), la scara întregii ţări.

La speciile pomicole şi viticole se va înregistra stadiul de repaus biologic, în toate plantaţiile.

Lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

• Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot, potasiu şi fosfor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole, respectiv fertilizări cu îngrăşăminte organice şi tratamente fitosanitare;
• Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
• Pregătirea patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima urgenţă (borceag, mazăre, lucernă, etc) şi efectuarea arăturilor de primăvară.

 

 

 

Sursa: www.agrointel.ro

This entry was posted in Prognoza meteo and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *