Proiectul: “Formare profesionala si antreprenoriat – sanse pentru dezvoltarea mediului rural”

AGROSTARFederatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Cenexe – AGROSTAR in parteneriat cu Asociatia Legum-Ro-Fruct Sud-Vest Oltenia si Asociatia „Afaceri, Comunitati, Oameni din Romania” a lansat proiectul “Formare profesionala și antreprenoriat-sanse pentru dezvoltarea mediului rural!” POSDRU/135/5.2/S/129054.

 

Valoarea totala eligibila a proiectului este de14. 275. 822 RON.

Obiectivul general al proiectului este cresterea capacitatii persoanelor ocupate in agricultura de subzistenta, a persoanelor inactive, a persoanelor in cautarea unui loc de munca si a somerilor din mediul rural aferent regiunior Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia si Sud Est de a fi incluse pe piata muncii, prin dobandirea de abilitati si aptitudini cerute pe piata muncii din Romania.

 

Grupul tinta al proiectului este alcatuit din 750 de persoane din mediul rural. Acesta este divizat in functie de profilul individual astfel: 188 de persoana in cautarea unui loc de munca, 187 de persoane inactive si 375 de persoane ocupate in agricultura de subzistenta. Proiectul vine pe un fond specific si ofera o alternativa pentru persoanele din mediul rural ” , declară președintele AGROSTAR Niculae Ștefan.

 

Persoanele din grupul tinta beneficiaza de urmatoarele:

 • set integrat de masuri active de ocupare, grupul tinta dobandind astfel cunostintele si abilitatile necesare pentru a se putea integra pe piata muncii contribuind astfel la sustinerea sustenabilitatii zonelor rurale vizate de proiect
 • servicii de asistenta si consiliere in dezvoltarea afacerilor in domenii non-agricole,
 • servicii necesare facilitarii integrarii pe piata muncii a grupului tinta,
 • servicii de informare consiliere cat si accesul grupului tinta la cursuri de calificare si initiere care maresc sansele de ocupare a acestora pe piata muncii.
 • O pagina web cu informaţii relevante despre proiect, actualizat pe tot parcursul implementarii si care va contine informatii adresate grupului tinta si un pachet de materiale informative
 • Asistenta/consiliere in accesarea oportunitatilor de finantare a initiativelor antreprenoriale

 

 

Obiective specifice:

Obiectiv specific 1: Cresterea nivelului de constientizare a 630 persoane din mediul rural, persoane ocupate in agricultura de subzistenta, persoane inactive si persoane in cautarea unui loc de munca, din 3 regiuni de dezvoltare ale Romaniei cu privire la oportunitatile de dezvoltare locala (facilitarea accesului pe piata muncii si antreprenoriat) oferite de proiect.
Obiectiv specific 2: Facilitarea insertiei pe piata muncii a persoanelor din mediul rural, persoane ocupate in agricultura de subzistenta, persoane inactive si persoane in cautarea unui loc de munca, din cele 3 regiuni din Romania, prin oferirea de servicii de informare si consiliere profesionala si mediere pe piata muncii.
Obiectiv specific 3: Dezvoltarea competentelor profesionale pentru 525 de persoane ocupate in agricultura de subzistenta, persoane inactive si persoane in cautarea unui loc de munca, din mediul rural aferent celor 3 regiuni, prin furnizarea de programe de formare profesionala.

 

Obiectiv specific 4: Stimularea dezvoltarii rurale sustenabile, prin furnizarea de asistenta in dezvoltarea initiativelor antreprenoriale non-agricole catre 180 persoane din mediul rural precum persoane ocupate in agricultura de subzistenta, persoane inactive si persoane in cautarea unui loc de munca.

 

Rezultatele principale anticipate ale proiectului sunt :

 • cresterea nivelului de constientizare a 630 persoane din mediul rural din cele 3 regiuni de dezvoltare ale Romaniei si Bucuresti cu privire la oportunitățile de dezvoltare locala;
 • 3 centre de asistenta rurala infiintate si echipate corespunzator in vederea oferirii de servicii de facilitare a integrarii pe piata muncii a grupului tinta
 • 9 cursuri de initiere in competente informatice organizate 135 de persoane certificate in competente informatice.
 • 10 cursuri de calificare nivel 1 pentru meseriile: frizer, manichiurist-pedichiurist, tamplar manual artizanal, modelator ceramica organizate 124 de persoane certificate in 4 meserii
 • 180 de persoane informate cu privire la oportunitatile de dezvoltare a afacerilor si 120 de persoane asistate in vederea aplicarii la competitia de idei de intiative antreprenoriale in spatiul rural.

 

“Proiectul este alcatuit in jurul a 3 componente importante: componenta de comunicare si promovare, componenta privitoare la functionarea centrelor si componenta referitoare la cursurile de formare”, menționează managerul de proiect Oana Sahlean.

 

Proiectul beneficiează de cofinanțare din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeste in oameni!”, Axa prioritara 5 “Promovarea masurilor active de ocupare”, Domeniul major de interventie 2 – “Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale in ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea fortei de munca”.

 

Perioada de desfăşurare a proiectului este de 18 luni, respectiv.16.04.2014-15.10.2015

 

Pentru mai multe informaţii despre acest proiect va rugam sa contactati echipa de implementare a proiectului  la urmatoarele adrese de e-mail:

Federatia AGROSTAR

Sahlean Oana, Manager proiect – oana.sahlean@federatiaagrostar.ro.

Pandele Calin – Coordonator tehnic – calin.pandele@federatiaagrostar.ro

Petre Ada – Asistent proiect – ada.petre@federatiaagrostar.ro

Pentru mai multe informaţii despre programul de finanţare POSDRU 2007-2013, accesaţi site-ul www.fseromania.ro

This entry was posted in Agricultor incepator, Financiar, Finantari si credite and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *