Refacerea rezervei de humus in sol

humusIn functie de conditiile de clima, textura solului si sistemul de cultura, este necesar sa fie mentinut un echilibru constant de humus in sol.

Continutul de humus variaza in functie de materia organica care se incorporeaza in sol. In sere se aplica annual 100 t/ha gunoi de grajd, 120 t/ha turba + 30 t/ha gunoi semifermentat sub forma de mulci pentru a mentine 10% humusul din sol.

In camp, pentru zonele temperate din tara noastra, nivelul cantitatii medii de humus necesar este de 2%. Pentru zonele cu precipitatii bogate, reci si cu reactie acida din nordul tarii, nivelul cantitatii medii de humus se apreciaza la 4-6%, iar pentru zonele aride din zona nisipurilor Olteniei nivelul necesar mediu de humus este de 1,5%.

humus3

Se impune o atentie deosebita pentru a nu se reduce continutul de humus sub limita unui prag critic. Astfel unde continutul de argila este de 10%, humusul din sol nu trebuie sa scada sub 2%. La un continut de argila de peste 30 %, continul de humus nu trebuie sa se reduca sub 3%. De asemenea, unde avem in sol calcar activ, continutul de humus trebuie sa fie mai ridicat pentru a nu avea frecvent diferite boli nutritionale la plante.

In concluzie, procesul de distructie a humusului in sol are loc continuu si pentru refacerea acestuia se aplica ingrasaminte organice cu actiune humifera, respectiv: miristi, paie, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, frunze si colete de sfecla de zahar, gunoi de grajd, mranita, compost, turba, ingrasaminte verzi si resturi organice menajere. Miristea este considerata ingrasamant organic, deoarece practica arderii miristilor duc la micsorarea continutului de humus, la scaderea activitatii biologice si a fertilitatii solului.

Sursa: www.gazetadeagricultura.info

This entry was posted in Agrotehnica, Culturi vegetale and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *