Rusia isi inchide portile importurilor de produse alimentare din Europa si SUA

putinMăsurile luate de Guvernul rus vin ca un răspuns la sancţiunile occidentale.
Interdicţia se referă la carne de vită, porc, pasăre şi peşte, precum şi la brânză, lapte, legume şi fructe provenind din Statele Unite, UE, Australia, Canada şi Norvegia.
De asemenea, Rusia ameninţă cu închiderea spaţiului aerian rusesc pentru avioanele companiilor aeriene ce efectuează curse Europa – Asia.
Rusia a decretat o “interdicţie totală” pentru majoritatea produselor alimentare provenind din ţările europene şi din Statele Unite, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei, a anunţat joi premierul rus Dmitri Medvedev, potrivit AFP.

Această interdicţie se referă la carne de vită, porc, pasăre şi peşte, precum şi la brânză, lapte, legume şi fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.
Interdicţia va putea fi ridicată însă dacă “partenerii noştri vor da dovadă de o abordare constructivă”, a declarat Medvedev într-o intervenţie televizată.
“Toate aceste măsuri nu sunt decât un răspuns (la sancţiunile occidentale, n.red.). Noi nu vrem o astfel de evoluţie a situaţiei. Nu există nimic pozitiv în sancţiuni”, a continuat el.
“Sper sincer că pragmatismul economic va prevala în faţa considerentelor politice stupide în cazul partenerilor noştri şi că se vor gândi să nu izoleze sau să sperie Rusia”, a adăugat premierul.
În plus, embargoul nu se referă la alimentele pentru bebeluşi şi cetăţenii ruşi vor putea în continuare să cumpere din străinătate, deşi orice tentativă de a profita de situaţie pentru a revinde produsele interzise va fi “aspru pedepsită”.

Lista completă a produselor supuse embargoului a fost publicată pe site-ul de Internet al Guvernului. “Chiar şi în aceste condiţii, suntem convinşi că vom reuşi să întoarcem situaţia în favoarea noastră”, a declarat Dmitri Medvedev, promiţând să “împiedice creşterea preţurilor” şi “să elibereze standurile pentru producătorii interni”.
“O astfel de şansă – o ocazie unică de a ne deschide şi dezvolta industria destinată substituirii importurilor – nu poate fi neglijată”, a adăugat el.

Rusia ameninţă cu închiderea spaţiului aerian pentru curse între Europa şi Asia

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a ameninţat joi că va interzice survolarea teritoriului rus de către avioanele companiilor aeriene care efectuează curse între Europa şi Asia via Siberia, cea mai scurtă rută, în replică la sancţiunile occidentale impuse Rusiei, scrie Mediafax.

Medvedev a precizat că Guvernul studiază o serie de măsuri în replică la încetarea, duminică, a activităţilor principalului transportator aerian low-cost al Rusiei, Dobrolet, provocată de sancţiunile occidentale.
Închiderea spaţiului aerian rus pentru cursele între Europa şi Asia ar provoca importante costuri cu carburantul pentru companiile aeriene, care se vor reflecta în preţurile biletelor. 

Această măsură ar provoca de asemenea pierderi pentru principala companie aeriană rusă Aeroflot, care percepe taxe pentru aceste zboruri de tranzit, estimate la aproape 250-300 de milioane de dolari pe an.
“Desigur, este vorba despre o măsură gravă. Trebuie să ne mai gândim”, a afirmat premierul rus.

O eventuală interdicţie ar afecta în mod deosebit companiile europene, în primul rând Lufthansa, British Airways, Air France şi Finnair, care operează numeroase curse spre Asia.
Bank of America Merrill Lynch a estimat săptămâna aceasta costurile suplimentare pentru companii, dacă vor fi nevoite să utilizeze un alt traseu, la aproximativ 30.000 de dolari pentru fiecare zbor.

Brazilia şi Argentina, pregătite să crească exporturile de carne în Rusia

Industria cărnii de pasăre din Brazilia poate compensa importurile de pui ale Rusiei din Statele Unite, după ce autorităţile de la Moscova au blocat toate produsele agricole provenite din SUA şi Europa, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări din Brazilia, Francisco Turra.

Turra a spus că Brazilia, cel mai mare exportator de pui la nivel mondial, este gata să crească exporturile în Rusia cu 150.000 de tone, de la 60.000 de tone în prezent, transmite RIA Novosti.
Un număr de 20 de producători de carne de pui din Brazilia au primit licenţă de aprovizionare a Rusiei, iar numărul acestora va continua să crească, a adăugat Turra.

Guvernul brazilian a anunţat deja marţi că intenţionează să crească livrările de carne, produse din carne şi lactate în Rusia.
Producătorii argentinieni de carne şi-au exprimat anterior interesul să majoreze exporturile în Rusia, în urma anunţului preşedintelui Vladimir Putin de restricţionare a importurilor din statele care au impus sancţiuni Rusiei din cauza implicării în criza ucraineană. “Piaţa rusă a fost întotdeauna interesantă pentru Argentina. Singurul factor negativ pentru industria argentiniană este că există restricţii pentru exporturi impuse de Guvernul ţării”, a declarat Miguel Schiariti, şeful Camerei pentru industria cărnii şi comerţ a Argentinei.

Autoritatea sanitar-veterinară Rosselkhoznadzor va organiza joi consultări cu reprezentanţii mai multor state latino-americane, între care Ecuador, Brazilia, Chile şi Argentina, pentru a discuta creşterea exporturilor de alimente ale acestora în Rusia.

UE îşi rezervă “dreptul de a adopta măsuri” suplimentare împotriva Rusiei 

Uniunea Europeană a anunţat joi că îşi rezervă “dreptul de a adopta măsuri” împotriva Moscovei, după decizia “clar politică” a autorităţilor ruse de a interzice pentru un an majoritatea produselor alimentare provenind din Europa şi Statele Unite.
“După evaluarea completă de către Comisia Europeană (CE) a măsurilor luate de Federaţia Rusă, ne rezervăm dreptul de a adopta măsurile adecvate”, a afirmat Frederic Vincent, un purtător de cuvânt al CE.

 

 

Sursa: www.curierulnational.ro

This entry was posted in Rusia, Stiri externe and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *