Se incalzeste vremea. Temperaturi si precipitatii pentru perioada 10 – 16 februarie 2015

descărcareVremea mai rece din primele zile ale intervalului 10 – 16 februarie 2015 va intra într-un proces de încălzire treptată, aceasta devenind normală sub aspect termic, la nivelul întregii ţări.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -13…0°C în primele zile, abaterile termice negative fiind de 1…7°C şi -6…5°C în restul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -19…2°C pe întreg teritoriul agricol al ţării, cele mai scăzute valori (-19…-16°C) fiind posibile în depresiuni, unde se va produce îngheţ la sol.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -6…8°C, în majoritatea zonelor de cultură.
Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, reduse cantitativ, în aproape toată ţara. De asemenea, vântul va prezenta intensificări, în special în sud-estul şi estul ţării.

Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate zonele de cultură ale ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de câmp se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Totodată, pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer situate sub limitele biologice critice de rezistenţă (-10…-15°C) ale plantelor, precum şi în absenţa stratului de zăpadă vor fi posibile îngălbeniri şi brunificări ale aparatului foliar.
În funcţie de data semănatului, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire, apariţie a frunzei a treia, precum şi înfrăţire (20-100%).
Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (5-12 frunze).
În majoritatea plantaţiilor, speciile pomicole şi viticole îşi vor menține starea de repaus biologic.
Lucrările agricole în câmp (fertilizări faziale, tăieri de rodire şi tratamente fitosanitare la speciile pomicole şi viticole) vor fi sistate temporar.

Recomandări de specialitate:
• Efectuarea arăturilor pe suprafețele agricole fără strat de zapadă și cu îngheț superficial la sol;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
• Verificarea sistematică a viabilității plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
• Lucrări de întreţinere în vii şi livezi (fertilizări cu îngrășăminte organice și tratamente fitosanitare).

 

Sursa: www.agroinfo.ro

 

This entry was posted in Prognoza meteo and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *