Vremea in perioada 27 ianuarie – 02 februarie 2015

descărcareÎn intervalul 27 ianuarie – 02 februarie 2015 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -4…10°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între -1…12°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -7…8°C, în majoritatea zonelor de cultură.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile precipitaţii sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) la nivelul întregii ţări, acestea fiind însoţite de intensificări
temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, la culturile de câmp şi pomi-viticole se va menţine starea de repaus biologic, pe aproape întreg teritoriul agricol. Totodată, în ultimele zile ale perioadei, la cerealierele de toamnă vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de vegetaţie, îndeosebi în zonele de câmpie din vestul şi sudul ţării.
La orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului vor predomina fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia și înfrăţire (20-100%).
Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge faza de înfrunzire, plantele având în medie 6-12 frunze.
În toate plantațiile, pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua repausul biologic.
În condiţiile meteorologice menţionate, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zapadă şi cu îngheţ superficial la sol;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
• Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
• Realizarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (fertilizări cu îngrăşăminte organice şi tratamente fito-sanitare).

 

Sursa: www.agroinfo.ro

 

This entry was posted in Prognoza meteo and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *