BIO si nu prea BIO

Ca tot ne ocupam de nisa asta foarte ingusta din zootehnie cu cresterea prepelitelor si axata in special pe productia de oua, cateva cuvinte pe scurt despre ouale de prepelita BIO si cam ce e cu ele.

Acum, desigur, postarea asta vine ca o mica “suparare” pe toate anunturile de pe site-urile de anunturi si de aici de pe facebook si pe toti crescatorii care vand oua de prepelita bio.

O sa vorbim in continuare de partea practica, logica, nu legislativa ca despre asta e plin internetul.

In primul rand nu exista oua de prepelita bio.

Pur si simplu nu ai cum sa hranesti o pasare cu produse pe care le poti cultiva cu mana ta, bio, si pasarea asta sa iti fac in fiecare zi (aproape) un ou. Pentru ca hrana respectiva nu contine toate elementele necesare formarii oului.

Ce inseamna BIO/ORGANIC/ECOLOGIC?

Inseamna faptul ca pe intreg procesul de productie a unui produs, incepand de la cultivarea materiei prime si pana la finalizarea procesului de productie, rezultand produsul finit, s-au folosit numai substante naturale, ecologice.

Prepelitele mananca (in general) porumb, grau si srot de soia (calciu si premix). Sa fie toate bio ar insemna ca pentru cultivarea lor sa nu se foloseasca ingrasaminte chimice de nici un fel si plantele sa nu fie stropite cu nici un fel de substante chimice cum ar fie ierbicidele. Si astfel sa spunem ca se obtin oua bio.

Dar daca nu se folosesc nici un fel de substante chimice, atunci ar trebui ca asupra culturilor sa se intervina manual. Cu sapa ar trebui, dar se poate si cu tractorul chiar daca nu face o treaba la fel de buna. Cine face lucrul asta? Nimeni. Hai ca mai sapi porumbul, dar graul? soia?

Toate culturile pe care nu se folosesc ingrasaminte si nu sunt ierbicidate dau recolte slabe, poate chiar foarte slabe. Asta inseamna sa pierzi bani si sa te afli in treaba. Cine face asta? Nimeni.

Da, poate ca pretul cerealelor bio este mai mare, dar cine cumpara cereale bio de 3-4 ori mai scumpe (pe putin) sa hraneasca prepelite sa face oua bio? Nimeni.

Si atunci daca cerealele sunt de 3-4 ori mai scumpe cam cat ar trebui sa coste un ou? 1 leu? Cine cumpara oua de prepelita cu 1 leu? Si in plus sa luam un exemplu de 100 de prepelite care sa spunem ca sunt hranite bio, doar cu cereale, ar face cam 20 de oua pe zi (nu stiu sa va spun sigur, dar nu cred ca fac nici atat). La numarul asta de oua pur si simplu nu scoti nici macar mancarea (si nu bio) pe care o manaca ele. Profit cu minus. Cine face asta? Nimeni.

Acum mai este si partea cu ouale naturale. Aici e foarte discutabil ce inseamna natural si ce nu si cam unde se termina naturalul si incepe “artificialul”.

Un produs daca e natural nu inseamna ca e produs chiar dupa principiile agriculturii ecologice.

Ca si idee sa luam de exemplu un gem. Poate ca fructele au fost crescute bio dar el contine, conservanti, E324432, E2439832, amelioratori, etc. Cam asa ceva. Cum e si cu iaurturile bio, doar nu face vaca iaurt cu fructe. bio. Fructele or fi bio… Dar el este natural (pe eticheta poate scrie chiar bio).

Am zis mereu ca ouale pe care le vindem sunt naturale (nu bio) si asta pentru nu folosim in furaj altceva decat srot de soia, porumb, grau, calciu si premix (da-ti clic pe ele pentru detalii). Nu folosim nici un fel de aditivi sau hormoni de crestere, medicamente, anitibitice, fainuri de origine animala sau orice altceva pentru accelerarea productiei. Si asta e maximul de natural pe care il putem produce si care se poate produce in general.

De ce nu se produc oua bio? In primul rand pentru ca ar fi foarte scump sa le faci si daca le-ai face nu exista o piata pentru asta. Nu ai gasi cumparatori. Mancarea bio nu e ieftina. Nu are cum sa fie ca e putina si se face destul de greu.

Toti crescatorii de prepelite, ca orice alti crescatori de animale domestice, urmaresc sa faca profit. Si e normal. Nu am cum sa faci bani incercand sa produci oua bio. Daca ai sa zicem 20-30 de prepelite pentru tine si nu te intereseaza ca fac doar 4-5 oua pe zi, da, poti sa incerci sa le cresti cu hrana bio (nu stiu de unde ai putea sa o iei) si sa obtii oua bio. In rest…..

 

This entry was posted in Noutati and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *