Despre prepelite

Prepelitele au fost urmarite din cele mai vechi timpuri pentru carnea lor deosebita. Cu mii de ani, ca pasari salbatice, erau prinse cu plase in China si Egipt. Astazi insa, se cunosc soiuri domesticite, ceea ce permite cresterea lor in sisteme intensive.
Prepelitele fac parte din familia Phasianoideea, ordinul Galiforme, clasa Aves, la fel ca si gainile si porumbeii. Cea mai intalnita specie este Coturnix coturnix (prepelita comuna), cu subspeciile Coturnix coturnix coturnix (prepelita europeana) si Coturnix coturnix  japonica (prepelita japoneza) care a fost domesticita in Japonia si care este cea mai raspandita specie crescuta. Este o specie care si-a pierdut aptitudinile de zbor si de clocit, insa troneaza de departe in ceea ce priveste productia de oua.

De ce crestem prepelite

Prepelitele sunt crescute in special pentru ouale lor, care au calitati extraordinare, si care sunt recomandate pentru multe afectiuni. Exista chiar si tratamente speciale cu oua de prepelita. Nici carnea lor nu este de lepadat, fiind al doilea motiv pentru care sunt crescute. Sunt si persoane care le tin doar pe post de pasari de ornament.

Exista mai multi hibrizi, cei mai multi crescuti pentru oua (care nu ajung decat la o greutate de 150-170 de grame pentru femele si ceva mai putin pentru masculi) si care ajung la o produtie de aproximativ 300 oua/an, dar exista si cei de carne care pot ajunge la 380-450 de grame, la care productia de oua este considerabil mai mica.

Image result for big quail breeds

In urma cresterii intensive, prepelitele si-au pierdut aptitudinile de zbor si instinctul de clocit. In cazuri foarte rare si doar atunci cand acestea sunt crescute pe sol sau in custi mari cu pardoseala, acestora le revine instinctul pentru clociti, dar cu sanse mici de ecloziune a puilor.

Din cauza dimensiunilor reduse, a domesticirii relativ recente, a faptului ca nu fac oua in cuibare etc. prepelitele nu pot fi crescute la sol sau ca si alte pasari domestice in aer liber sau prin curte si s-a ajuns la cresterea acestora in custi, de cele mai multe ori cu podea de plasa de sarma pentru a creea conditii de eliminare imediata a dejectiilor si o cat mai buna igienizare.

 

Related image    Image result for quail breeds

Image result for quail breeds    Image result for quail breeds

 

Comments are closed.

Fermier Online ® - Toate drepturile rezervate - Realizat de: www.sergiupeperigeanu.com