Furaj pentru prepelite

Am vazut ca pe majoritatea site-urilor crescatorilor de prepelite nu sunt date retetele de furajare folosite pentru prepelitele lor, nici macar retete in general.

Nu s-a nascut nimeni invatat si e greu sa gasesti informatii folositoare pe internet si chiar in cartile de specialitate, de aceea ne-am gandit ca ar fi folositor sa scriem despre cum hranim noi prepelitele ca poate este folositor pentru cei la inceput de drum si nu numai.

Cum nu am inventat noi roata, reteta de hranire pentru prepelite ouatoare am luat-o de la Microferma de Prepelite Brasov (Harman), cu care am colaborat si am invatat multe lucruri de la ei. Reteta lor am modificat-o putin si de la ea am ajuns si la celelalte retete, pentru pui de 0-3 saptamani si pentru tineret (3-5 saptamani), nu ca nu le puteam gasit gata facute de cei de la Microferma de Prepelite Brasov, dar ne este mai usor asa (speram ca si la fel de bine). Retetele pe care le folosim pentru pui si tineret le-am facut “de capul nostru” prin incercari si esecuri si raportat la ce am avut in crescatoria noastra.

Cum hranim prepelitele?

Retete de furaj pentru prepelite

Reteta de furaj pentru prepelite ouatoare este: porumb 41%, grau 16%, srot de soia 33%, carbonat de calciu 10% si la toata compozitia de 100% se adauga premix. Noi folosim premix de gaini ouatoare 2% (asta inseamna 20 g la 1 kg de furaj). Ca si concluzie, procentul de proteina ar trebui sa fie de (minim) 20%

Reteta de furaj pentru pui de prepelita 0-3 saptamani am simplificat-o foarte mult si noi o obtinem, dupa cum am spus, din reteta de furaj pentru prepelite ouatoare. La 5 parti de furaj pentru prepelite ouatoare punem inca o parte de srot de soia si premix pentru crestere (1,5%, 2,5% – depinde de producator). Obtinem un procent de proteina de 25%, si bineinteles si modificari la celelalte componente ale retetei.

Reteta pentru tineret de prepelita 3-5 saptamani o obtinem la fel din reteta pentru prepelite ouatoare si anume la 18 parti de furaj pentru prepelite ouatoare adaugam inca o parte de srot de soia. Pe acest furaj le tinem doar pana la 5 saptamani, pe urma le trecem pe furaj pentru prepelite ouatoare

Poate ca perioadele de hranire sau retelele nu sunt ca cele pe care le-ati vazut pe alte site-uri sau in alte crescatorii, dar noi cu acestea am avut rezultate bune. Bineinteles ca mereu lucrurile se pot imbunatatii si ceea ce folosim noi ar putea avea unele carente si cu siguranta nu pot fi folosite intr-o crestere industriala, dar pentru consumul propriu le recomandam cu incredere 🙂

Toate ingredientele pentru furaj recomandam sa fie macinate marunt (cu o site de 3 mm) pentru ca furajul sa fie amestecat omogen si prepelitele sa nu poata alege cand il mananca. Daca sunt bucati mai mari, le vor manca prima data pe acelea si in plus componentele mici ale furajului (calciu si premix) nu vor fi distribuite uniform in toata masa furajului. Acest lucru ar putea avea unele consecinte asupra ouatului si a sanatatii prepelitelor.

 

This entry was posted in Noutati and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *