Furaj pentru prepelite

Am vazut ca pe majoritatea site-urilor crescatorilor de prepelite nu sunt date retetele de furajare folosite pentru prepelitele lor, nici macar retete in general.

Nu s-a nascut nimeni invatat si e greu sa gasesti informatii folositoare pe internet si chiar in cartile de specialitate, de aceea ne-am gandit ca ar fi folositor sa scriem despre cum hranim noi prepelitele ca poate este folositor pentru cei la inceput de drum si nu numai.

Cum nu am inventat noi roata, reteta de hranire pentru prepelite ouatoare am luat-o de la Microferma de Prepelite Brasov (Harman), cu care am colaborat si am invatat multe lucruri de la ei. Reteta lor am modificat-o putin si de la ea am ajuns si la celelalte retete, pentru pui de 0-3 saptamani si pentru tineret (3-5 saptamani), nu ca nu le puteam gasit gata facute de cei de la Microferma de Prepelite Brasov, dar ne este mai usor asa (speram ca si la fel de bine). Retetele pe care le folosim pentru pui si tineret le-am facut “de capul nostru” prin incercari si esecuri si raportat la ce am avut in crescatoria noastra.

Cum hranim prepelitele?

Retete de furaj pentru prepelite

Reteta de furaj pentru prepelite ouatoare este: porumb 41%, grau 16%, srot de soia 33%, carbonat de calciu 10% si la toata compozitia de 100% se adauga premix. Noi folosim premix de gaini ouatoare 2% (asta inseamna 20 g la 1 kg de furaj). Ca si concluzie, procentul de proteina ar trebui sa fie de (minim) 20%

Poate ca retelele nu sunt ca cele pe care le-ati vazut pe alte site-uri sau in alte crescatorii, dar noi cu acestea am avut rezultate bune, un procent de oua de aproximativ 80%. Bineinteles ca mereu lucrurile se pot imbunatatii si ceea ce folosim noi ar putea avea unele carente si cu siguranta nu pot fi folosite intr-o crestere industriala, dar pentru consumul propriu pentru noi au functionat bine 🙂

In functie de tipul de premix folosit, de destinatia pasarilor (ouatoare, reproducere, etc.), de lipsa unor materii prime, etc. aceste retete sau anumite procente pot fi modifcate in functie de necesitati. De ex. in reteta se poate adauga 1-2% ulei de floarea soarelui.

Toate ingredientele pentru furaj recomandam sa fie macinate marunt (cu o site de 3 mm) pentru ca furajul sa fie amestecat omogen si prepelitele sa nu poata alege cand il mananca. Daca sunt bucati mai mari, le vor manca prima data pe acelea si in plus componentele mici ale furajului (calciu si premix) nu vor fi distribuite uniform in toata masa furajului. Acest lucru ar putea avea unele consecinte asupra ouatului si a sanatatii prepelitelor.

 

De retinut! – Mentionam ca aceste retete de mancare nu sunt elaborate de un specialist in nutritie animala si sunt oferite cu scop informativ pentru o crestere a prepelitelor in sistem gospodaresc, astfel oricine foloseste aceste retete, le foloseste pe propria raspundere. Nu oferim nici un fel de garantie ca aceste retete sunt echilibrate din punct de vedere nutritional sau ca sunt cele mai potrivite pentru hranirea prepelitelor ouatoare. De asemenea nu oferim nici un fel de garantie ca aceste retete va vor aduce rezultatele asteptate de dvs. sau cele mentionate de noi. Nu ne asumam in nici un fel raspunderea pentru eventualele neplaceri (de orice fel) pe care le-ati putea avea daca utilizati aceste retete.

 

This entry was posted in Noutati and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *