Pui de carne Bio sau nu prea Bio?

Încep prin a va spune ca puii pe care ii creștem sunt pentru consumul propriu, iar o parte dintre ei ii si vindem. Deci ceea ce va oferim, mâncăm și noi.

Rândurile de mai jos sunt doar o părere sincera personala. 

Dacă tot creștem pui vreau sa spun câteva cuvinte despre carnea de pui bio si cam ce e cu ea.

Acum, desigur, postarea asta vine ca o mica “clarificare” pentru toate anunturile de pe site-urile de anunturi si de aici de pe facebook care vand carne de pui bio.

O sa vorbim in continuare de partea practica, logica, nu legislativa ca despre asta e plin internetul.

In primul rand exista extrem de putina carne de pui bio. In adevăratul sens al cuvântului. 

 

Ce inseamna BIO/ORGANIC/ECOLOGIC?

Inseamna faptul ca pe intreg procesul de productie a unui produs, incepand de la cultivarea materiei prime si pana la finalizarea procesului de productie, rezultand produsul finit, s-au folosit numai substante naturale, ecologice.

Puii mananca (in general) porumb, grau si srot de soia, șrot de floarea soarelui (și eventual un adaos de calciu si premix). Sa fie toate bio ar insemna ca pentru cultivarea lor sa NU se foloseasca ingrasaminte chimice de nici un fel si plantele sa nu fie stropite cu nici un fel de substante chimice cum ar fie ierbicidele. Si astfel sa spunem ca se obține carne bio.

Dar daca nu se folosesc nici un fel de substante chimice, atunci ar trebui ca asupra culturilor sa se intervina manual. Cu sapa ar trebui, dar se poate si cu tractorul chiar daca nu face o treaba la fel de buna. Cine face lucrul asta? Nimeni. Hai ca mai sapi porumbul, dar graul? soia?

Toate culturile pe care nu se folosesc ingrasaminte si nu sunt ierbicidate dau recolte slabe, poate chiar foarte slabe. Asta inseamna sa pierzi bani si sa te afli in treaba. Cine face asta? Nimeni.

Da, poate ca pretul cerealelor bio este mai mare, dacă le-ai vinde, dar cine cumpara cereale bio de 5-6 ori mai scumpe (pe putin) sa hraneasca puii sa rezulte carne bio? Nimeni.

Si atunci daca cerealele bio sunt de 5-6 ori mai scumpe cam cat ar trebui sa coste un pui? De 2-3 ori mai mult?  Cine cumpara carne de pui asa scumpa? Si in plus dacă sunt hrăniți doar cu cereale (fără șroturi) puii cresc mai greu, durata de timp pana la taiere e mai mare. Astfel creste și prețul pentru ca este efectiv mai multa munca cu ei.

Acum mai este si partea cu produsele naturale. Aici e foarte discutabil ce inseamna natural si ce nu si cam unde se termina naturalul si incepe “artificialul”.

Un produs daca e natural nu inseamna ca e obținut chiar dupa principiile agriculturii ecologice.

Ca si idee sa luam de exemplu un gem. Poate ca fructele au fost crescute bio dar el contine, conservanti, E324432, E2439832, amelioratori, etc. Cum e si cu iaurturile bio, doar nu face vaca iaurt cu fructe. bio. Fructele or fi bio,dar ce mănâncă vaca e tot bio, ca laptele sa fie bio? Dar el este natural (pe eticheta poate scrie chiar bio).

Am zis mereu ca puii pe care ii crestem sunt crescuti natural (nu bio) si asta pentru nu folosim in furaj altceva decat srot de soia, porumb, grau, calciu si premix (da-ti clic pe ele pentru detalii). Nu folosim nici un fel de aditivi sau hormoni de crestere, medicamente, anitibitice, fainuri de origine animala sau orice altceva pentru accelerarea productiei. Si asta e maximul de natural pe care il putem produce si care se poate produce in general cu un efort mediu și o oarecare profitabilitate.

De ce nu se produc produse bio (în general) ? In primul rand pentru ca ar fi un efort mare (timp, munca, bani, etc) sa le faci și un al doilea rand ar fi destul de scumpe. Si daca le-ai face nu exista o piață destul de mare pentru asta. Nu ai gasi prea mulți cumparatori. Mancarea bio nu e ieftina. Nu are cum sa fie ca e putina si se face destul de greu.

Toți cei care au o mica sau mare afacere în agricultura, ca orice alți întreprinzători din orice alt domeniu, urmaresc sa faca profit. Si e normal. Dar e greu sa faci bani incercand sa produci bio. Trebuie sa te uiți puțin la cei care fac producții mari sa vând mult și spun ca e totul bio. O fi natural, dar bio…. Mai greu.

Daca ai ceva pământ și ai timp (și vrei) sa mergi la sapă sa obții o producție suficienta doar pentru tine, sa crești câteva păsări și animale timp de câteva luni bune cu hrana bio si sa obtii produse bio de la ele, e altceva.

In concluzie, ideea acestui material este despre diferența dintre bio și natural. Puii crescuti natural sunt greu de obținut și cu costuri ridicate, dar, evident au o carne sănătoasă. Puii crescuti natural au o carne la fel de sănătoasă, doar ca au o mica doza de “industrializare” în ele, doza care defapt este găsită în furajul pe care puii îl mănâncă și nu direct în pui (cum sunt puii crescuti în fermele de creștere intensiva care ajung în supermarket).

 

 

 

This entry was posted in Noutati. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *