Recunoasterea speciei pomicole prun

prunePrunul este o specie pomicola altoita pe corcodus formand pomi cu talie mare de 6-7 m sau pe prunul local formand pomi cu talie mijlocie de 3,5-4 m.

Trunchiul la prun este mijlociu si gros, drept dar si rasucit. Scoarta neteda este brun-cenusiu sau brun rosiatic, fisurata longitudinal. Ritidomul la prunii batrani se exfoliaza in placi si este de culoare brun-cenusiu.

Ramurile de schelet sunt lungi si groase. Coroana este invers piramidala, larg piramidala,elipsoidala sau sferica. Ramurile anuale sunt scurte si grose, lungi si subtiri, flexibile, maslinii-verzi, brun inchis, castanii, sau cenusii cu lenticele mici, ovale si galbui.

prun2

Ramurile purtatoare de rod principale sunt buchete ramificate si ramurile mijlocii ramificate. Spinul este o caracteristica a soiurilor Tuleu gras si Gras romanesc avand un spin in varf si muguri vegetativi si floriferi in pozitie laterala

Mugurii vegetativi sunt mici, mijlocii, conici, glabri, cu varful departat de ramura. Mugurii de rod sunt floriferi, mai mici decat cei vegetativi. Ei sunt dispusi ingrupuri insotind mugurile vegetativ situat intr-o pozitie centrala. Fructul este o drupa iar frunzele sunt ovate, obovate, ovale cu marginea crenata sau serata.

Sursa: www.gazetadeagricultura.info

This entry was posted in Agricultor incepator, Culturi vegetale, Pomicultura and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *